Partnerschap tussen het SCK•CEN en het IRE

Publiek-publiek partnerschap voor een structurele oplossing voor de restanten afkomstig van de productie van medische radio-isotopen

Dankzij het partnerschap dat het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE) onlangs sloten, is er een structurele oplossing gevonden voor het beheer van alle hoogradioactieve restanten afkomstig van de productie van medische radio-isotopen die worden opgeslagen op de site van het IRE in Fleurus.  
 
Dit project, RECUMO genaamd, draagt bij tot de bevoorradingszekerheid van medische radio-isotopen in een wereldwijde context van een toenemende vraag, terwijl het een duurzaam en langdurig beheer van de restanten waarborgt.

 Dit partnerschap concretiseert de beslissing van de ministerraad van 21 april 2017. 
 
Als belangrijke speler in de nucleaire geneeskunde is België een van de vijf grote wereldspelers belast met de productie en distributie van medische radio-isotopen. Die radioisotopen zijn van essentieel belang voor de diagnose, maar ook voor de behandeling van bepaalde ziekten waaronder kanker. Elk jaar ondergaan bijna 7 miljoen patiënten wereldwijd een medisch onderzoek dankzij de Belgische productie van molybdeen-99, de meest gebruikte radio-isotoop in de medische beeldvorming. 
 
Vandaag wordt meer dan 25% van de medische radio-isotopen geproduceerd in de BR2onderzoeksreactor van het SCK•CEN in Mol, alvorens te worden behandeld door een chemisch proces door het IRE om vervolgens te worden toegediend aan patiënten. De restanten afkomstig van dat chemische proces bevatten nog steeds meerdere herbruikbare materialen. Momenteel worden die restanten opgeslagen in speciale containers op de site van het Nationaal Instituut voor Radioelementen in Fleurus.  

 

Voor Erich Kollegger, directeur-generaal van het IRE: "Dit publiek-publiek partnerschap verschaft een structurele oplossing voor het beheer van alle radioactieve restanten die op de site van het IRE worden opgeslagen. Het zal het mogelijk maken deze materialen nuttig te hergebruiken en in België de knowhow te behouden die noodzakelijk is voor een veilig beheer van dit nucleaire erfgoed. Het bevestigt overigens de uitstekende relaties die we al jarenlang onderhouden met het SCK•CEN." 

 

Het RECUMO-project zal die restanten in strikte naleving van de nucleaire veiligheids- en beveiligingsnormen behandelen. Ze zullen in laagverrijkt uranium worden omgezet en vervolgens in Mol worden gezuiverd  om een hoogwaardig herbruikbaar materiaal te krijgen. RECUMO zal het ook mogelijk maken de toekomstige restanten van het IRE te behandelen. 
 
Het SCK•CEN, dat zowel in België als in het buitenland erkend is als een geavanceerd onderzoekscentrum, beschikt over de vereiste deskundigheid en gekwalificeerd personeel. "Nieuwe geavanceerde infrastructuren zullen in België worden ingericht om dit partnerschap te doen slagen, een publiek-publiek partnerschap dat voor duurzame banen zal zorgen in ons land. Op dit gebied, evenals op andere, illustreert dit partnerschap de winnende synergieën die we kunnen ontwikkelen tussen onze twee organisaties," aldus Eric van Walle, directeurgeneraal van het SCK•CEN. 
 
Het RECUMO-project voldoet aan de Belgische verplichtingen inzake nucleaire nonproliferatie. Het zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de AD Energie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, en onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). 

 

Over het SCK•CEN

65 jaar ervaring in nucleair onderzoek en nucleaire technologie

Het SCK•CEN behoort tot de grootste onderzoeksinstellingen van België. Als Stichting van Openbaar Nut ontvangt het SCK•CEN een toewijzing van de federale overheid, die 45% van de werkings- en investeringskosten dekken. De overige 55% wordt gefinancierd door eigen inkomsten. Meer dan 750 medewerkers zetten zich iedere dag in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit. Het onderzoekscentrum ontwikkelt duurzame technologieën met een grote toegevoegde waarde voor de samenleving. De onderzoeksactiviteiten van het SCK•CEN focussen zich op drie grote thema’s: veiligheid van nucleaire installaties, doordacht beheer van radioactief afval en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. Onderzoekers van het SCK•CEN werken ook aan de ontwikkeling van MYRRHA, een flexibele onderzoeksinfrastructuur aangedreven door een deeltjesversneller (ADS of accelerator driven system), die deuren opent naar ontelbare veelbelovende technologieën en applicaties, in het bijzonder voor het beheer van nucleair afval en de productie van medische radio-isotopen. Het SCK•CEN wordt wereldwijd erkend en deelt zijn kennis door talrijke publicaties en opleidingen, zodat deze pool aan uitzonderlijke competenties behouden wordt.

Meer info: www.sckcen.be  

Over het IRE

IRE, het Institut National des Radioéléments, is een stichting van openbaar nut met als hoofdactiviteit de productie van radio-isotopen voor diagnostische en therapeutische toepassingen op het gebied van nucleaire geneeskunde. Het is een wereldwijde leider in de productie van Molybdeen-99, de "ouder" -isotoop van metastabiel Technetium-99 en het meest gebruikt in nucleaire geneeskunde voor tal van onderzoeken (hart, botten, longen, schildklier, hersenen, nieren, enz.).


IRE ELiT, opgericht in 2010 door het Instituut voor Radio-elementen (Fleurus) om nieuwe diagnostische en therapeutische toepassingen op het gebied van radiofarmaceutica te ontwikkelen, is de innovatieve dochteronderneming van het IRE.
In 2017 kende IRE ELiT 16,2% van zijn omzet toe aan R&D, een percentage dat sinds de oprichting van het bedrijf voortdurend is gestegen. In 2017 en dit jaar, in 2018, werden en zullen er verscheidene miljoenen euro geïnvesteerd worden ter ondersteuning van zijn productiecapaciteit, die hij wil verdubbelen en verviervoudigen.
Eind 2017 heeft IRE EliT meer dan 35 mensen in dienst.

Bérénice Pignol

IRE - IRE ELiT

Ariane Goossens

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over IRE en IRE ELiT

50 jaar uitmuntendheid in nucleaire geneeskunde 

IRE of het Nationaal Instituut voor Radio-elementen is een stichting van openbaar nut met als hoofdactiviteit de productie van radio-isotopen voor diagnostische en therapeutische toepassingen binnen de nucleaire geneeskunde. IRE is wereldleider inzake de productie van molybdeen-99. Dit is het “ouderisotoop” van het metastabiele Technetium-99 en wordt binnen de nucleaire geneeskunde voor talrijke onderzoeken (hart, botten, longen, schildklier, hersenen, nieren, enz.) gebruikt.

Naast deze productieactiviteiten draagt IRE ook bij tot het beschermen en monitoren van het milieu door het meten van de radioactiviteit in verschillende monsters, de radiologische karakterisering van afvalmaterialen en besmette elementen en het verstrekken van technisch advies en het verlenen van technische assistentie in radiologische en nucleaire domeinen.


IRE ELiT is dan weer het innovatieagentschap van IRE dat in 2010 werd opgericht voor de integrale ontwikkeling van radiofarmaceutische geneesmiddelen voor beeldvorming, de behandeling van bepaalde vormen van kanker en palliatieve zorg. In 2020 besteedde IRE ELiT 15% van haar omzet aan onderzoek & ontwikkeling, een percentage dat sinds de oprichting van de onderneming alleen nog maar gestegen is. IRE en IRE ELiT stellen op dit moment 250 mensen tewerk.

Neem contact op met

www.ire.eu